At nordmenn elsker å pusse opp er ingen hemmelighet, og vi bruker flere milliarder kroner årlig på oppussing. Skal du pusse opp kjøkkenet eller badet? Her er retningslinjene du må forholde deg til.
Det er en del man må ta hensyn til når det kommer til regler og retningslinjer, spesielt ved kjøkken og bad, som er de to rommene som krever mest planlegging og nøysomhet.
Generelle retningslinjer
Som en generell regel for oppussing av bad og kjøkken, uavhengig av hvilken bolig man har, så har myndighetene noen krav. Men utgangspunktet er at med mindre man bryter for eksempel brannskiller, behøver man ikke å søke om tillatelse fra kommunen. I følge Henning Lauridsen, direktør for interessepolitikk og jus i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), er badet det mest sårbare rommet, og kanskje også det mest kompliserte å pusse opp. Her må man sørge for at det blir ordentlig tett og at arbeidet er av høy kvalitet.
– Hele bransjen har laget en såkalt «våtromsnorm» som skal sørge for best mulig kvalitet på badet. Denne normen, eller kravet, kommer litt på toppen av de kravene som myndighetene stiller. Man må også bruke kvalifiserte folk til å gjøre denne jobben.
Når det kommer til kjøkken, påpeker Lauridsen at både elektrikerarbeid og rørleggerarbeid bør utføres av profesjonelle.
– Det finnes jo eksempler på folk som gjør veldig mye på egenhånd, men det er ikke å anbefale. Feil med elektrisitet kan være svært farlig og kan forårsake store skader. I tillegg vil det også kunne føre til tap eller avkortning av forsikring. Det er viktig at arbeidet blir gjort på en skikkelig måte av noen som er kvalifiserte, for det er i tilfeller som dette ting kan gå veldig galt.
Ulike typer bolig
I følge Lauridsen, er det også slik at oppussing avhenger litt av hvilken boligtype man har, enten om det er borettslag, sameie eller enebolig.
– Bor man for eksempel i borettslag eller sameie, kan det være noen tilfeller der man må innom styret. Et tilfelle kan være hvis man skal gjøre noe med fellesrørene i bygget, som for eksempel å endre plassering på kjøkkenet. Her må man søke om tillatelse fordi man gjør noe med rørføringer og andre ting som styret må involveres i. Et annet tilfelle kan være å utvide badet ved å for eksempel flytte en vegg. Dette er et mer omfattende inngrep og krever at styret blir involvert, sier Lauridsen.
Likevel legger han til at man sjelden trenger tillatelse for mindre omfattende oppussing av bad og kjøkken når man bor i borettslag eller sameie.
Av Maria Øvergaard, [email protected]