Kanskje det er nettopp slik flere av oss vil starte dagen i fremtiden. Magnus Ognedal er innehaver av et hus som Teknisk Ukeblad kåret til Norges smarteste hjem i 2016. Men hvordan ser egentlig et vanlig døgn ut for denne familien?
Når natten senker seg over boligområdet Tasta i Stavanger, går huset
til familien Ognedal i nattmodus. Det betyr at teknologien i huset
kontrollerer at alle vinduer er lukket og dører låst. Hvis en dør er
ulåst, låser den seg selv. Noen timer senere, klokka to om natten, blir
det litt liv i huset. Det er robotstøvsugeren som skal jobbe. Hver natt
støvsuger den nemlig kjøkkenet og stua.
– Så, ved fire-tiden, gir huset beskjed til TV-dekoderen om at den skal bytte til NRK3. Grunnen er at hvis datteren vår våkner før oss, får hun startet TV-apparatet på favorittkanalen som er NRK Super.
Oppvarmingen av huset starter klokka halv fem, slik at det er passe varmt når de står opp, men systemet som ordner dette tar også hensyn til strømprisen og starter tidligere hvis strømmen om morgenen er dyr.
– Uansett er temperaturen riktig når vi står opp klokka halv syv, smiler Magnus.
Komfortabelt og enkelt
For familien Ognedal handler teknologi om å gjøre dagen komfortabel, og om å forenkle det som kan forenkles. De har en praktisk tilnærming til tilværelsen og er først og fremst ute etter å finne gode, praktiske løsninger.
– Når huset er i nattmodus og du må på toalettet, så
sørger for eksempel sensorer for at lyset slår seg på der du er, men det
gir bare ti prosent av vanlig lysstyrke. Da finner du frem, men du
slipper å bli lys våken. Klokken seks kommer det på et forsiktig
rødaktig, svakt lys på soverommet vårt, det justeres etter hvert til
gult, så hvitt en halvtime senere. Dette sørger for en behagelig
oppvåkning. På rommet til yngstemann, som gjerne vil stå opp midt på
natten, har vi gjort litt motsatt. Hun får ikke lov til å stå opp før
hun får et grønt lys.
How many cups do you want?
Kaffetrakteren er også tilknyttet huset. Den var tidligere programmert til å lage fire kopper kaffe hvis datteren sto opp før klokken seks. Hvis datteren sto opp etter dette, lagde den to.
– Men nå ber vi stort sett bare Alexa om å lage kaffe. Ber om riktig styrke og antall kopper. Også ber jeg henne om å sette på radioen, da. Eller, det vil si, spille det vi vil høre. Jeg pleier for eksempel å si til henne: «Alexa, what’s the news?» Da spiller hun av de viktigste nyhetene fra NRK på ett minutt, forklarer Magnus.
Påminnelser og hjelp i hverdagen
Magnus tror at noe av årsaken til at han har fått så mange teknologiske hjelpemidler blant annet er fordi han hadde lett for å glemme ting. Slo han av kaffetrakteren? Låste han døra? Nå er huset utstyrt med en intercom som spiller av beskjeder når noe av betydning inntreffer, for eksempel når tørketrommelen er ferdig.
– Da gir huset en talebeskjed, med min forhåndsinnspilte stemme, om at tørketrommelen er ferdig, slik at vi får slått av strømmen og tømt trommelen. Den samme stemmen sier også fra at det er på tide at vi legger oss når klokka er 22:10, eller litt tidligere hvis Fitbitklokkene våre har registrert at vi sov litt for lite natten før.
– En annen ting er at persiennene hos oss ikke går opp før alle har stått opp og fått på seg klærne. Dette styres også gjennom Alexa. Først når vi sier «Alexa, good morning!» går rullgardinene opp, og da starter dagmodus. Det betyr blant annet at lyset styres slår seg av hvis vi er på jobb, eller styres etter utelyset hvis det er helg og vi er hjemme, fortsetter han entusiastisk.
Sentral styringsenhet
Listen over tekniske finurligheter er mye lenger enn dette, men noe av kjernen i å få huset til å fungere er den sentrale styringsenheten som heter Homeseer. Det er en hjemmeautomasjonsløsning som kobler systemene sammen og som gjør det mulig å lage små programsnutter for å styre de ulike dupedittene slik at de gjør det man vil.
Av Tom Backe