– Inneklima er viktig for helse, trivsel og ytelse. Blir du tung i hodet, nyser, får rennende nese eller øyne, kan det hende at inneklimaet i boligen din ikke er som det bør være, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet.
Hvert år får Astma- og Allergiforbundet mer enn 500 henvendelser om inneklima til rådgivningstjenesten hvor de besvarer spørsmål på telefon, epost og via Facebook.
– Det viser at folk er opptatt av inneklimaet og derfor vil vi også gjerne fortelle litt om hva folk kan gjøre selv, fortsetter fagsjefen.
1. Start ute
Dårlig inneklima er ofte forbundet med fukt. Ta en tur ut og gå rundt boligen. Hvis takrennene ikke tar unna og vannet renner inn på kledningen bør du kanskje åpne tette avløp. Hvis rennene har hull kan de kanskje midlertidig tettes med fugemasse og skiftes til sommeren. Prøv også å lede bort vann fra taknedløp slik at det ikke samler seg inntil bygningskroppen.
2. La naturen bli igjen utendørs
En avskrapningsmatte utenfor inngangsdøren fjerner grus og sand som du ikke vil ha inn. Rett innenfor døren er det fint å ha en fuktabsorberende matte som samler opp finere partikler. En skohylle er også smart. Det forenkler renholdet i inngangspartiet.
– Sand innendørs virker som sandpapir og sliper opp gulvoverflaten slik at det blir svevestøv, forklarer Gustavsen.
Kai Gustavsen
Fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet
3. Sørg for frisk luft
Nye hus og leiligheter bygges ofte med balansert ventilasjon, i slike boliger pleier luftkvaliteten å være god. Etterisolering og oppussing har gjort mange gamle hus for tette, for eksempel er det ikke uvanlig at lufteluker har blitt tettet for å spare strøm eller fordi noen har opplevd trekk. Alle boliger trenger luft, derfor bør eventuelle lufteluker åpnes hvis de er tettet. Skikkelig gjennomlufting et par ganger om dagen er også bra. Hvis du har kjøkkenvifte kan den stå på det laveste trinnet en gang imellom slik at frisk uteluft trekkes inn, men da er det også viktig at du enten har lufteluker som virker eller et vindu på gløtt slik at det også kommer luft inn. Det beste er i tilfellet å velge å ha vinduet på gløtt på den siden av huset der det er minst mulig forurensning fra for eksempel biltrafikk.
4. Tilpass innetemperaturen
I Norge liker vi godt å ha det varmt innendørs, men egentlig har vi det ofte litt for varmt. Anbefalt innetemperatur ligger på 20-22 grader. Det føles bedre for hode og kropp å være i en bolig hvor det ikke er for varmt. Bruk heller en god jakke du kan ta av og på for å regulere kroppsvarmen.
5. Bytt filtre
Hvis det blir mye støv i vinduskarmene, kan det tyde på luftlekkasje mellom vindu og karm. Kanskje kan dette fikses ved å montere nye selvklebende. Ellers er det smart å sette inn filter innenfor ventilasjonsluker, sørge for at filteret i kjøkkenvifta er skikkelig rengjort, skifte støvsugerpose og bytte hepafilteret på støvsugeren jevnlig for å hindre at små partikler spres i rommet.
6. Velg riktige materialer
Tepper samler støv og midd. Løse tepper kan gjøre rengjøringen enklere da de kan henges ut til lufting. Skal du pusse opp er det lurt å se etter maling og andre produkter som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.
7. Kos med levende lys
– Det er hyggelig med stearinlys, men vær klar over at overdreven bruk kan forurense inneluften. Det har kommet mange nye LED-produkter som ligner på levende lys, men vil du ha originalen er det i hvert fall lurt å skaffe en klype til å slukke dem med, avslutter Gustavsen.
Av Tom Backe