Skip to main content
Home » Ditt hjem » Nå er det trendy å pusse opp det gamle
oppussing

Nå er det trendy å pusse opp det gamle

Musiker og programleder for Tid for hjem på TV2, Kjersti Bergersen, gir deg sine tips til gjør-det-selv oppussing som både er bra for miljø og for lommeboka.

– Det er fint at mange er blitt mer er bevisst på miljø, og ikke bare kaster og kjøper nytt. Har du noe hjemme som du har tenkt å selge, kaste eller gi bort, så se veldig nøye på det før du gjør det. Det kan jo godt hende at du kan bruke det du har til noe annet, eller at det kun trenger et malingsstrøk.

Grønn trend

Oppussing og innredning har ofte en høy pris både for lommeboka og for miljøet, men det trenger ikke nødvendigvis være sånn. Er du bevisst på design, materialer og fornyer det gamle, får du et hyggelig og fint hjem som ikke koster skjorta og er bra for miljøet.

­– Folk skifter smak etter hvert, og tenker kanskje at de må kjøpe noe nytt. Samtidig er det ofte sånn at du har mange skjulte skatter hjemme som du kan bruke videre. Tenk da på hvilke materialer du har å arbeide med. Kanskje du kan slipe gulvet i stedet for å legge nytt gulv, eller kanskje du bare trenger å male veggflatene.

Bra for miljø, bra for lommeboka

Ofte er det lett å la seg rive med av tilbud og lave priser, men dette gagner verken miljøet eller lommeboka.

– I det siste har jeg pusset opp et soverom hjemme. Jeg tenkte at jeg skulle bruke minimalt med penger ved å kun bruke restmaterialer. Jeg plukket ut de litt rare bitene fra tidligere oppussing. Jeg saget til kryssfinerplater og planker i firkanter og behandlet de forskjellig med beis, olje og maling som jeg kledde veggene med. Det ble utrolig fint.

Tenk også over hva som faktisk trengs å byttes ut, forteller Kjersti.

– Hvis kjøkkenet ditt er slitt, men planløsningen er god, så trenger du ikke bytte hele kjøkkenet. Ofte trenger du bare male frontene, eller du kan få laget nye fronter hos en møbelsnekker. Kanskje vil en ny benkeplate friske opp kjøkkenet. Du trenger ikke plukke ut hele kjøkkenet. Det koster bare masse penger, og er en utrolig stor jobb.

TID FOR HJEM: Et godt voksent par skulle flytte sammen i hans barndomshjem, og de trengte hjelp til å fiffe opp stuen. Foto: TV2

Puss opp det gamle, og miks det med det nye

Det er ikke lengre sånn at det er ut med det gamle, inn med det nye som gjelder. Mange setter kvalitet og funksjon høyere, og det å ta vare på gamle møbler er derfor blitt en trend.

Istedenfor å gå i en billigbutikk og kjøpe et skap, er folk blitt litt mer opptatt av ting som kan vare. Kvalitetsmessig så har mye av det som ble bygget før, og som er laget av snekkere, en mye høyere kvalitet enn flatpakkede møbler som for eksempel har pappkjerne. Jeg har veldig sansen for å kjøpe brukt. Du kan finne mye fint på butikker som Fretex, på loppemarked, auksjon eller Finn.no.

Lag noe nytt av det gamle

En veldig miljøvennlig og billig oppussing er å lage noe nytt av det gamle. Her har Kjersti flere tips.

– En veldig morsom trend vi har sett de siste årene er å se hvor mange ting du greier å lage av gamle paller. Moduler er også veldig smart. De kan du ta fra hverandre og sette sammen på en annen måte. Skal du flytte til en bolig med en annen planløsning er de også enkle å tilpasse. Det å bygge kuber med hobbyplater er også noe alle klarer å få til. Sett de sammen i firkanter med bunn i, og stable de så hvordan du vil. Disse kan du bruke som bord, hyller, krakk, og så videre. Alle slike fleksible moduler som du kan ordne om ettersom behovene dine endrer seg er supergøy.

Når du pusser opp selv får du også satt ditt eget preg på hjemmet, forteller Kjersti.

– Det er også veldig hyggelig å pusse opp gamle møbler og slikt selv. Det å ha lagt eget arbeid i noe gjør at du får et annet forhold til det. Og så får du noe du selv liker veldig godt uten å bruke altfor mye penger. Da kan du gjøre endringer oftere når du har gått litt lei eller ønsker en liten forandring.

,

Next article