Skip to main content
Home » Ditt hjem » Lag et flott bord i mikrosement
Ditt hjem

Lag et flott bord i mikrosement

Ønsker du deg nytt bord i hagen, men finner ikke riktig det du leter etter? Hva med å lage ditt eget bord?

Selv om du ikke er spesielt dyktig med hammer og spiker, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne lage dine egne hagemøbler. Ved hjelp av mikrosement kan du nemlig enkelt lage et flott og helt unikt bord til hagen eller balkongen din.

– Når du lager ditt eget hagebord, kan du forme det akkurat slik du ønsker. Det kan også tilpasses stoler og andre møbler du har fra før, sier Rune Haraldsen. Han er markedsansvarlig i selskapet Eiendom&Hjem.

Prisen er heller ikke avskrekkende. Du lager et fint terrassebord til rundt 1500 kroner.

Sterkt og værfast

Mikrosement er et murprodukt som benytter seg av nanoteknologi og mikropartikler. Dette gjør at du kan sparkle i tynne sjikt, og samtidig oppnå meget god slitestyrke. En stor fordel med dette materialet er at det hefter godt på de aller fleste overflatene, så det kan legges rett på både gips, fliser, tre, betong og andre materialer.

– Mikrosement er meget fleksibelt og det tåler vann. Det ble først produsert til å brukes på båtdekk under andre verdenskrig, forteller han.

Dersom du vil styrke hardheten ytterligere, kan du legge en base med armeringsnett først.

– Når du lager ditt eget hagebord, kan du forme det akkurat slik du ønsker. Det kan også tilpasses stoler og andre møbler du har fra før, sier snekker Rune Haraldsen. Foto: Privat

Legg en plan

Start med å tegne opp hva du ønsker deg. Tenk gjennom hvor stort bordet skal være, og hvordan det passer til stoler og eventuelle benker.

– Det er viktig med en grundig tegning på forhånd. Få med alle mål og alt av materialer du trenger til bordet. Deretter begynner arbeidet med kapp, skruing og puss, og det meste av dette klarer du fint å gjøre alene, sier han.

Noe av det spennende med å bruke mikrosement er at det ikke finnes noe fasitsvar på hvordan det skal se ut. Følg bare bruksanvisningen på pakningen og sett i gang.

Sett av en helg

Det er ifølge Haraldsen smart å sette av en helg til prosjektet. Selve den fysiske jobben tar ikke mer enn tre-fire timer, avhengig av hvor detaljert du skal ha det, men du må også beregne tid til planlegging og tørking av sementen.

– Etter tørking kan bordet brukes etter to dager, men husk å lakkere det først. Når det først er ferdig trenger det lite vedlikehold, men vær nøye med å lakkere dersom du får hakk i bordet. Gjør du det, holder det lenger, sier Haraldsen.

Allsidig materiale

Mikrosement er et spennende materiale, og siden det tåler vær og vind, er det perfekt også til andre ting du vil bygge i hagen.

– Når du har laget hagebordet, kan du gjerne fortsette med å lage alt annet av utemøbler også. Mikrosement egner seg for øvrig til bruk i utendørs svømmebasseng og fuglebad samt til terrassegulv, sier han.

Innvendig kan du blant annet bruke mikrosement på kjøkkenbenken, badet og vegger og gulv i resten av huset. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Slik lager du bordet

Materialer: Forskallingsplater, 2»4» plank, skruer, pussepapir 400, primer, mikrosement, porefyller og lakk.

Verktøy: Drill, sirkel/ håndholdt sag, meterstokk, sparkelspade, kost og klut.

  1. Først kapper man opp plater til selve kassen som skal være beinet. Dette gjøres veldig enkelt med 4 plater. Her har vi valgt og ha to av sidene litt kortere enn de to andre sidene, fordi topplaten er avlang. Videre setter man ekstra forsterkning i beina med å skru plank i hjørnene. Da er den mye mer stabil.
  2. Kapp og legg valgt bordplate over fotkassen. Så skrur du fast toppbord i føttene.
  3. Puss platen lett med pussepapir for å få bedre heft til primer.
  4. Legg på primer på hele bordet for å lage god heft til mikrosement.
  5. Legg på mikrosement. Her er det ingen fasit på utseende. Vi har valgt ett utseende med mye liv og røre i med mange nyanser i. Man kan også velge den litt mer rolige varianter. Herdetid over natten.
  6. Puss over med pussepapir nr. 400.
  7. Kost på porefyller for å tette alle porer i mikroen. Det er denne som gjøre mikroen først og fremst vanntett. Skal tørke imellom lagene. Legg på til du ser at mikroen er mettet. Normalt to til tre lag.
  8. Legg på lakk. Her kan du velge mellom matt eller blank lakk. Du må normalt legge påto til tre veldig tynne lag.

Av Katrine Andreassen,

Next article