Å omgi seg med grønne planter og naturlige omgivelser er bra for så mye. Derfor blir det stadig flere grønne tak, og nå kommer også de grønne veggene.
Vi har lange tradisjoner med grønne tak i Norge. Det er særlig torvtakene som har blitt mye brukt som en del av den norske byggeskikken. I dag har det blitt langt vanligere å bruke såkalte sedumtak, som er oppkalt etter planter i planteslekten Sedum i Bergknappfamilien. De krever veldig lite jord og derfor har sedumtaket så lett oppbygging at det kan legges på nærmest ethvert eksisterende tak.
– På store kontorbygg og blokker med flate tak bruker man gjerne sedumtak. En av årsakene er at regnvannet fordrøyes, og på den måten bidrar disse takene med å forsinke avrenningen når det er korte og kraftige regnbyger slik at det ikke blir flom. Det er også bra for byenes mikroklima å bruke grønne sedumtak, for da blir det ikke like varmt som det blir med tradisjonelle takflater. Et tredje moment er at det er veldig bra for artsmangfoldet i byene og at humler og bier får et sted å være, sier Frode Brurberg som er sivilarkitekt i Bark Arkitekter.
Grønne tak på mindre boliger
På eneboliger og mindre hus spiller det mindre rolle at takene er grønne med tanke på å fordrøye vannet, men det kan være mange gode grunner til å bruke grønne tak allikevel:
– Det er en trend at tomtene har blitt litt mindre og mange velger kanskje å legge oppholdsrom som stue og kjøkken i andre etasje. Hvis man da for eksempel har
utsikt ned på garasjetaket, kan det av rent visuelle hensyn være en veldig god ide å legge sedumtak på det taket du ser ned på, for det er mye penere å se på fargespillet i sedumtaket enn å se på vanlig svart takpapp. Sedumplantene skifter farger og blomstrer fire ganger i løpet av året, så det er virkelig flott. Vi tegner også en del boliger hvor det er takterrasser der man ser en del av takflatene, der også er det fint å legge sedumtak i stedet for å ha et tradisjonelt svart tak, forklarer Brurberg.
Grønne vegger
Mens grønne tak er forholdsvis vanlig er det mer uvanlig å bruke grønne vegger:
– På samme måte som de grønne takene, vil også grønne vegger bidra til et bedre klima og gi bedre levevilkår for insekter. Kans-kje særlig i byene hvor det stadig blir mindre grønt. Men også når det kommer til grønne vegger er det visuelle viktig, sier arkitekten.På arkitektkontoret deres i Stavanger har de selv tatt i bruk grønne vegger og er godt fornøyd.
– På taket av bygget har vi spiserom, møterom og en terrasse som vi har utstyrt med en grønn vegg. Plantene består av ulike hageplanter og jeg pleier å si at vi har alt fra jordbær til furu, smiler Brurberg.
– Noen av dem er grønne hele året, mens andre visner og kommer tilbake året etter. Én gang i året har vi en gartner som følger opp plantene, og forøvrig har vi et vanningssystem, for det kreves for å få en grønn vegg til å vokse skikkelig, fortsetter han.
Selve planteveggen bygges opp av moduler som består av planter. I dette tilfellet er de dyrket frem i Nederland. Plantemodulene legges omtrent som lecablokker og mellom dem legges det vannrør. Resultatet blir en tett og fin grønn plantevegg.
– Vi har fått en terrasse hvor det er hyggelig å være, og vi opplever stadig at folk stopper opp og titter fordi de syns det er trivelig og fint å se på.
Mindre gressplen
Et siste område som arkitekten nevner er gressplenen, hvor mange nå reduserer plenarealet. I stedet anlegger de naturbed og bruker
sedumplanter som bunndekke mens andre planter stikker opp av dette dekket. En god ide hvis du vil ha mindre plen å klippe og foretrekker pene bed.