Akkurat nå er det bark du trenger i hagen, sier Veronika Steinsholt, gartner i Nordic Garden.
Veronika sitter på huk under en Rhododendron-busk i sin egen hage i Lardal i Vestfold, mens hun forteller oss alt vi trenger å vite om barkens fantastiske egenskaper. Fordelene med bark er mange. Ikke bare gir bark hagen et ryddig uttrykk, men bark hemmer ugress, bevarer fuktigheten i jorda og er et 100 prosent naturlig, kortreist, norsk produkt, lærer vi av Veronika.
Grunnen til at du trenger bark i hagen nå på høsten er at bark vil beskytte plantene mot vinterfrost.
– Og så er det så enkelt med bark, understreker Veronika entusiastisk mens hun viser hvor lett vinterforberedelsene med bark gjøres: Først luker hun bedet, for så å legge på barkduk.
– Med barkduk i kombinasjon med bark hindrer du, samtidig som plantene får beskyttelse mot frost, at ugresset ikke får etablert seg og lukingen blir minimal til våren. Så legger hun på barken.
– Legg på godt med bark, ei skikkelig god dyne på cirka ti centimeter beskytter plantene godt og vil forhindre frostskader og i verste fall at plantene dør, forteller gartneren mens hun fordeler barken raskt over barkduken. Nå på høsten er det spesielt roser, stauder og vintergrønne planter som trenger barkens beskyttelse.
– Rundt disse anbefaler jeg også å gi en liten «matpakke» gjennom vinteren til plantene. Da bruker jeg kugjødsel, som jeg legger godt rundt plantestenglene. Velger du bark må du også huske å gjødsle til våren og gjennom sommeren slik at plantene får nok næring. Da punktgjødseler du. Det vil si at du gjødsler med hagegjødsel akkurat der hvor stammen stikker opp gjennom, forteller Veronika.
Miljøvennlig
Ikke bare gir barken deg mindre jobb i hagen fordi du får en mindre lukejobb til våren. Det som også er viktig å vite med bark er at den er et miljøvennlig alternativ. Behovet for plantevernmiddel mot ugress og vanning reduseres når du bruker bark. Bark er altså en 100 prosent naturlig hjelper i hagen. Når du kjøper hagebark på ditt hagesenter stammer denne barken fra norske sagbruks barking av gran eller furu. På Nordic Gardens produksjonsanlegg i Lardal i Vestfold rives barken i hovedsakelig to størrelser.
– Prydbark på 1–15 millimeter er super til krukker og små bed. Toppbark på 10–40 millimeter er den jeg bruker her i dag, og den anbefaler jeg til større bed. Størrelsen på barkbitene gjør at den bruker lengre tid på komposteringen og vil derfor også beskytte bedre mot vinterfrost, sier Veronika.
Dekorativ beskyttelse
Vi legger også merke til Veronikas kreative dekorelementer i hagen og inngangspartiet. Med juteprodukter har hun laget et lekkert uttrykk.
– Ja, og det er faktisk mye av dette som er flotte produkter for å beskytte mot vinter og frost også, ler hun. Pakk plantene inn i jutestrie, jutefleece eller jutesekker. Det vil beskytte mot frost og snø, og til våren verner juten mot den sterke vårsola og uttørking.
Av Hanne Lonar