Skip to main content
Home » Boligmarkedet » Solcelleanlegg kan bety sparte utgifter og økte inntekter
Sponset

Med høye strømpriser er interessen for solcelleanlegg større enn noensinne. Også for borettslag kan det være lønnsomt å tilrettelegge for å utnytte solenergien. 

Pågangen fra potensielle kunder er ekstra stor hos Solorkan AS når strømprisene stiger til vers, men det er ifølge daglig leder i selskapet, Gisli Gudfinnsson, gode grunner til å tenke langsiktig når det gjelder en slik investering. 

– Det er penger å spare på å installere solcelleanlegg, og det gjelder for privatpersoner med enebolig, borettslag, bedrifter og landbruket. Generelt sier vi at det vil ta omtrent 8-10 år å spare inn investeringen hvis prisen er en kroner per kWh. Etter det vil strømmen være så å si gratis, sier han. 

Gisli Gudfinnsson

Daglig leder i Solorkan AS

Med ytelsesgaranti

Etter installering, er solcelleanlegget i utgangspunktet vedlikeholdsfritt, og de fleste solcellepaneler leveres med 25 års ytelsesgaranti. 

Det betyr at panelene er garantert å produsere minst 85-90 prosent av det de produserte da de var helt nye.  

– Men de yter som regel mye etter dette også. Vi vet at solcellepaneler levert på 70-tallet fortsatt produserer godt med strøm, og man kan regne med god ytelse også etter 25 år, sier Gudfinnsson

De fleste av kundene til Solorkan AS ønsker seg solcellepanel til eneboligen sin. 

Godt egnet

Flere borettslag står imidlertid på kundelisten, og for dem er det også mye penger å spare. Samtidig vil det å installere solcellepanel på takene i borettslaget være et godt tiltak med tanke på klimaet. 

– Husene i et borettslag er ofte godt egnet til solcellepanel. Det er gjerne blokker med store, flate tak, der det er enkelt å installere paneler. Det er likevel ikke noe i veien for å montere solcellepanel på skrå tak som vener mot øst, vest eller sør også, sier han. 

Tak vendt mot nord vil derimot ikke være like kostnadseffektive på grunn av solforholdene. 

– For dem som bor i borettslaget vil dette bety lavere kostnader til strøm, og borettslaget kan også tjene penger ved å selge overskuddsstrøm, sier han. 

Solorkan er her for at gi den beste prisen og den beste opplevelse for sine kunder. Les mer her!

Lite oppfølging

Et solcellepanel produserer strøm når lyset treffer det, og godt nytt for oss som bor i Norge, er at det ikke må være solskinn for at strøm skal produseres. 

– Det produseres mer strøm på solskinnsdager, men det holder at det er dagslys, sier Gudfinnsson. 

Hos Solorkan AS holder de oversikt med alle sine anlegg hele tiden, og ledere i borettslaget kan også følge med på en app og registrere om noe er galt. 

– Skulle det oppstå problemer, kan det aller meste fikses over nett. Det meste styrer seg selv, så det er ikke mye arbeid for styrelederen i borettslaget knyttet til drift av solcellepanelet, sier han. 

Kan komme på møter

Det største arbeidet i borettslaget skjer dermed før selve installeringen, og som regel starter det hele med at mulighetene for solcellepanel drøftes på et styremøte og eventuelt allmøte. Gjerne i etterkant av at styret har hentet inn et foreløpig tilbud på et foreslått antall paneler.

– Dersom det er ønskelig kan vi komme på møtet og fortelle om solcellepaneler og svare på spørsmål, sier han. 

Solorkan AS kommer deretter med et konkret tilbud, og når dette er godtatt kan planlegging, prosjektering og installering av anlegget starte. 

– For et borettslag med et stort anlegg, vil som regel det å installere solcellepanel være svært kostnadseffektivt. Det er ikke mange investeringer som betaler seg såpass raskt som denne, sier han. 

Solorkan sitt mål er å hjelpe huseiere med anskaffelse og lagring av solstrøm på en mest mulig økonomisk måte og uten å ødelegge utseendet av eksisterende bygg. Les mer her!

Av Katrine Andreassen

Next article