Det lille insektet gjør ingen skade, og har du fått det i hus, er det ikke en gang sikkert du merker det. Allikevel har skjeggkre skapt bruduljer i rettssalene og ført til store erstatningsoppgjør. Så hva skal du gjøre hvis du får det?
Ekspertene er ganske samstemte om at skjeggkreet, denne lille
skapningen som først ble observert i Norge i 2013, ikke gjør noen skade i
vanlige boliger. Men de sprer seg raskt, og stadig flere får disse nye,
uønskede, leietakerne. En samlet presse kastet seg over de små dyrene
og fikk dem til nærmest å fremstå som forhistoriske monstre når bildene
av dem ble blåst opp i nettavisene og på TV. Det gjorde at mange følte
et psykisk ubehag av å ha dem i hus. Det kan ha vært utløsende for
hysteriet som oppsto.
I følge Norsk Hussopp Forsikring er kanskje det aller beste rådet mot skjeggkre å unngå å ta med de med deg hjem. De bor gjerne i pappesker eller kan komme inn i boligen sammen med bygningsmaterialer og lignende. Derfor anbefales det at du pakker ut nye ting ute og kaster emballasjen så raskt som mulig.
Reduser bestanden selv
Det er nesten umulig å bli kvitt skjeggkreene helt, men hvis du allerede har fått dem i hus er det mye du selv kan gjøre for å redusere problemet. Limfeller er å få kjøpt i flere nettbutikker, og du kan utstyre dem både med og uten lokkemiddel. Limfellene er fine å bruke både for å finne ut hvor stort problemet er, hvor kreene bor, men ikke minst bidrar de også til å redusere antall individer.
– Støvsuging er også bra, støvsugeren kan suge til seg skjeggkre. Støvsuging fører dessuten til at en del av næringsgrunnlaget, i form av brødsmuler og slike ting, reduseres, samtidig som det kommer mindre støv i limfellene – støv som reduserer limfellenes fangstegenskaper. Men husk å fryse eller kast støvsugerposen etterpå, for da unngår du at de rømmer, forklarer fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.
Fjerning av mulige gjemmesteder ved for eksempel å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister er også ting du kan gjøre selv.
Øyvind Magerøy
Fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring.
90 prosent reduksjon på seks uker
– Folkehelseinstituttet har funnet et stoff som fungerer godt. Dette er gode nyheter for skadedyrbransjen og resten av samfunnet. Etter flere år med prøving og feiling, har vi nå endelig en effektiv bekjempelsesmetode mot skjeggkre, fortsetter fagsjefen.
Åtepreparatet som blir brukt er nå godkjent av Miljødirektoratet for bruk på krypende insekter, inkludert skjeggkre. Dette middelet kan bekjempe 85-90 prosent av skjeggkreene i løpet av seks til tolv uker. Preparatet selges foreløpig ikke til private husholdninger, derfor må denne behandlingen bestilles og kjøpes via et skadedyrfirma som er godkjent.
Dette visste du ikke om skjeggkre
1. Skjeggkre er en børstehale og er blant de eldste insektene på jorda.
2. Børstehaler er trolig direkte etterkommere etter noen av de aller første insektene. Det er funnet fossiler som tyder på at slekten eksisterte nesten uforandret for mer enn 300 millioner år siden.
3. Skjeggkreet ble tidlig på 1900-tallet beskrevet som et vanlig innendørs skadedyr i Sør-Afrika.
4. De lever i nesten alle deler av verden der mennesker har komfortable hus de kan bo i.
5. I lab har noen individer overlevd 300 dager uten mat.
6. De er kannibaler.
7. Skjeggkre skifter ham 14 ganger før de er voksne og kan leve i opptil syv år.
Kilde: Norsk Hussopp Forsikring
Av Tom Backe