Det bygges stadig flere hytter her til lands. Det skyldes dels at folk har bedre råd, men også at flere foretrekker en aktiv ferie i norsk natur fremfor å ligge på en strand i Syden. Norsk Hyttelag ønsker alle nye hytteeiere velkommen, men ser også utfordringer med den enorme veksten.
I 2015 passerte vi for første gang 450 000 hytter i Norge. Sist vi talte hadde vi 463 919, og fortsatt bygger vi mer enn 4 000 nye hytter hvert år. Siden 95 prosent av Norge består av utmark, burde det vel være plass til flere hytter? Eller er det tvert imot; at hver gang noen får oppfylt hyttedrømmen sin, mister noen andre utsikten, skiløypa og følelsen av fred og ro?
Plass til meg, men ikke flere
Høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn fikk mye oppmerksomhet i vinter da han tok til orde for å stanse den enorme utbyggingen som er planlagt i Flå i Hallingdal. Her vil en kommune med rundt 1 000 innbyggere tillate 2 000 nye hytter – i tillegg til de 1 800 de har fra før.
Rieber-Mohn protesterer ikke bare mot antall hytter, men at disse raserer et ellers uberørt villmarksområde. Det tok naturligvis ikke lang tid før noen påpekte at området ikke var helt ubebygd. Noen få, heldige familier hadde nemlig sikret seg usjenerte hyttetomter der, og det kom ikke som noen overraskelse at Rieber-Mohn selv var blant disse.
Dette betyr naturligvis ikke at Rieber-Mohn tar feil, men det kan hende han burde erklært seg inhabil i akkurat dette spørsmålet.
Sjusjø-byen
På Sjusjøen bygger de også hytter som aldri før. Med over 7 000 hytter er Ringsaker landets klart største hyttekommune. Her bygges det i alle retninger; nye områder som Lunkelia, fortetting i eksisterende hyttefelt – og nå diskuterer man til og med ”skyskrapere” på åtte etasjer midt på Ringsakerfjellet!
På Sjusjøen er det nå så fullt at det er umulig å sitte på hytta og nyte stillheten. På de fineste dagene er det kø i både butikken og skiløypene. De som har hatt hytte siden 60-tallet, kjenner seg ikke igjen. Det som tidligere var utsikt over multemyr og skog, er nå innsyn fra 50 nye, kliss like hytter.
Ordføreren hevder at de ikke bygger for tett, og beviser det med å peke på alle de nye hytteeierne som gjerne vil kjøpe. Men kanskje er det slik at Sjusjøen blir mer og mer populær blant ”de nye hytteeierne” som vil bo tett og gå fort på ski, men mindre og mindre populær blant ”ekte hyttefolk” som var her først?
Like barn leker best
Det er fint at vi bygger flere hytter slik at flere familier får skape sine egne verdifulle hyttetradisjoner. Samtidig bør vi ta mer hensyn til de som har hytte der fra før. Vi må ikke plassere de som vil løpe av gårde på racingski i kondomdrakt midt blant dem som gjerne vil tusle på tur med fjellski og anorakk. Vil du ha vinterbrøytet vei til Teslaen din, er det ikke sikkert du skal bygge hytte et sted hvor alle andre liker å sette fra seg bilen og gå inn til hytta med pulk.
Kanskje er det slik at ordføreren i Flå har tenkt riktig? Skal vi først bygge 1 800 nye hytter, er det bedre at vi gjør det i et helt nytt område enn å bygge dem foran og innimellom eksisterende hytter? Selv om det går ut over en høyesterettsadvokat eller to.
Mer utmark må vernes
Likevel krever Norsk Hyttelag at vi må verne mer av den uberørte naturen, og disse beslutningene kan ikke overlates til kommunene alene. Selv om Ringsaker kommune sier ja til store utbygginger, har de vært flinke til å bevare uberørte områder mellom de ulike feltene. Men snart tåler ikke fjellet flere hytter eller mer folk. Om ikke Ringsaker selv setter ned foten, må staten komme på banen med en nasjonal reguleringsplan eller et verneområde.
Er du på hyttejakt? Da kan jeg bare råde deg til å besøke rådhuset og be om å få se på kommuneplan og reguleringsplan. Du kan nemlig aldri være sikker på at du får beholde den utsikten og stillheten som hytta har i dag. Og plutselig er det du som skriver leserbrev i avisa og klager over alle de ”nye” hytteeierne.
Av Audun Bringsvor, Daglig leder i Norsk Hyttelag