Da Lars Huemer skulle renovere fasaden på sitt bevaringsverdige hus i Gamle Oslo brukte han god tid på å finne en pålitelig entreprenør. Til det fikk han hjelp med tjenesten Prosjekt+.
I bydelen Gamle Oslo, der hvor travle Barcode brått slutter, møter moderne arkitektur det opprinnelige Oslo. Bebyggelsen rundt bydelens grønne lunger spenner fra middelalderruiner til gamle murvillaer, bygårder og moderne boligblokker.
Lars Huemers hus ligger inntil Gamlebyen gravlund. Den lille tomannsboligen er fra 1880-årene og står oppført på Byantikvarens Gule liste. Renovasjon av fasaden var derfor noe Lars trengte speiselt kompetente håndverkere til.
Brukte Prosjekt+ da fasaden skulle renoveres
Noen år tidligere hadde Lars fått bygget et helt nytt hus på samme tomt. Som så ofte var det mange komplikasjoner på veien.
– Det var et komplekst prosjekt og mye å gape over som amatør, sier Lars Huemer.
Da han skulle i gang med ny fasade på sitt gamle hus tenkte han derfor nytt. Han tok kontakt med Prosjekt+ som tilbyr rådgivning og gratis hjelp med å finne kvalitetssikrede håndverkere.
Med noen få tastetrykk beskrev han prosjektet, og like etter ble han ringt opp en rådgiver for en utdypende samtale om prosjektets omfang.
– Rådgiveren hos Prosjekt+ tok seg god tid. Skal de gjøre en god jobb, og matche prosjektet med rett entreprenør, er det viktig at de forstår prosjektet og dets omfang, forteller Lars.
Fikk veldig god oppfølging
Det finnes ingen garanti mot uforutsette problemer. Pandemi og leveranseproblemer forsinket fasade-prosjektet til Lars. Men han er godt fornøyd.
– Jeg synes at Prosjekt+ fulgte opp veldig bra. De ringte ofte, og det var aldri noe problem å ringe dem, sier Lars. – Du har en partner som du kan diskutere med.
Kvalitetssikring og oppfølging er kjernen i tjenesten
Forretningsideen til Prosjekt+ går ut på å hjelpe privatpersoner og borettslag med å finne gode og kvalitetssikrede håndverksbedrifter som passer prosjektet som skal utføres.
– Vi har en database med håndverksbedrifter som møter våre kvalitetskrav til økonomi og referanser, i tillegg til godkjenninger og sertifiseringer, sier Sofie Graff Nesse, daglig leder for Prosjekt+.
I oppstarten får man råd ved kontraktsinngåelse og vurdering av tilbud. Deretter følger en kontaktperson opp byggherren, slik at samarbeidet blir smidig.
Kvalitetssikrer bedriftene kontinuerlig
Nesse forteller at det er byggherren og håndverksbedriften som er avtalepartene, og at Prosjekt+ sin rolle handler mer om å veilede og sikre en ryddig og trygg prosess.
Mister en håndverksbedrift en sertifisering eller godkjenning, eller av andre grunner ikke leverer som forventet, blir bedriften satt i karantene – til den har rettet opp i det.
Virker kravene skjerpende på håndverkere som vil være med?
– Absolutt. Vi har faktisk eksempler på at bedrifter ringer og lurer på hva som skal til for å bli med. Da er det jo ekstra hyggelig når de ringer opp igjen for å si ‘Nå er vi klare’, forteller Graff Nesse.
Mest store prosjekter – men også noen små
Det er store bygge- oppussingsprosjekter som utgjør brorparten av jobbene Prosjekt+ hjelper til med.
– Vi snakker om den type prosjekter som du gjør bare et par ganger i livet. Nedre grense går ved totalrenovering av bad, sier Graff Nesse.
Slik det så ut i 1880
Ved foten av Ekebergåsen i Oslo betrakter en stolt huseier den nye fasaden på sitt gamle hus. Utforming, farge og detaljer er satt tilbake i tråd med tegninger fra da huset ble bygget i 1880. Og Lars har lært litt mer om hvordan man driver et vellykket byggeprosjekt. Eller slik han selv uttrykker det:
– Det er en kompleks verden som ble litt mindre kompleks.
Prosjekt+
Prosjekt+ håndplukker bedrifter for deg. De setter deg i kontakt med tre relevante bedrifter for ditt prosjekt. Bedriftene er kvalitetssikret av dem. Tilbudene du mottar er helt uforpliktende.
Les mer på: prosjektpluss.no
Av Christian Geelmuyden