Skal du pusse opp huset i 2022? Da bør du starte planleggingen nå, slik at du kan pusse opp smartere og øke verdien på boligen din.
Med klimaendringene vil været bli både våtere og villere. Mange boliger som er 40 år eller eldre har ikke den tekniske standarden som skal til for å tåle dette. Har du hus fra 70- eller 80-tallet er det på tide å planlegge for viktige oppgraderinger.
Ingunn Marton
Senioringeniør i Direktoratet for byggkvalitet
Legg en plan
Boligen vår er det mest verdifulle vi eier. Nordmenn elsker å pusse opp, og i koronaåret 2020 pusset vi opp og bygget tilbygg for svimlende 88 milliarder kroner. Vi er mest ivrige på å male innvendig, men for boliger som er 40 år eller eldre er ikke dette lenger nok.
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har laget oppussingsråd som kan hjelpe deg å pusse opp smartere, slik at huset ditt tåler nye 40 år.
– Før du setter i gang med en større oppussing anbefaler vi at du legger en god plan for arbeidet, sier Ingunn Marton. Hun er senioringeniør i direktoratet og ansvarlig for utviklingen av oppussingsrådene.
– Planen må gjerne være langsiktig, over flere år. De færreste har økonomi til å pusse opp hele huset med en gang, og du bør derfor starte med det viktigste først.
Gjør det viktigste først
Det er smart å bruke vinteren på å legge en god plan for arbeidet. Da kan du være klar til å starte oppussingen på forsommeren.
– Skaff deg oversikt over hva som haster mest å fikse. Snakk med fagfolk fra starten av, slik at du får gode råd og klarer å gjøre de rette prioriteringene. Sett opp et budsjett og legg inn en god buffer for å klare eventuelle økninger i materialkostnadene, råder Marton.
Ved å se boligen i et lengre perspektiv, slipper du kanskje å pusse opp i flere runder. Bruk holdbare materialer av god kvalitet som er egnet for været og klimaet der du bor.
– Det er mindre miljøbelastende å pusse opp skikkelig med en gang, enn om du stadig renoverer og bygger om. Smart oppussing er dyrere enn om du kun tar overflatene, men det vil lønne seg i lengden. Sørg for at huset får en tett regnfrakk før du starter med de mer kosmetiske grepene. Gjør du motsatt kan det hende du må gjøre jobben om igjen om få år, påpeker hun.
Direktoratet for byggkvalitet er et nasjonalt kompetansesenter på bygningsområdet. Les mer her!
Spar strøm ved å etterisolere
Hus som er mer enn 40 år gamle, er mindre energieffektive og trenger mer vedlikehold enn de som er bygget de siste tjue årene. Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak. Marton forteller om noen umiddelbare grep du kan gjøre.
– Er det veldig huskaldt hos deg så bør du bytte de gamle tetningslistene rundt vinduer og dører. Dersom det fortsatt trekker kan du fjerne vinduslistene og dytte inn ekstra isolasjon rundt vindusrammen. Ved å leie et varmekamera kan du undersøke hvor i huset du har varmelekkasjene. Er det lekkasjer kun enkelte steder, kan du tette eller etterisolere der. Har veggene generelt lite isolasjon bør du etterisolere hele huset.
– Du kan etterisolere ved å legge ny isolasjon utvendig samtidig med at du skifter ytterkledning, eller du kan blåse isolasjon inn i veggen gjennom å bore hull. Det siste må gjøres av profesjonelle. Det går også an å isolere på innsiden.
Sjekk om du må søke byggetillatelse
Dersom det kun er vedlikeholdsarbeid og kosmetisk oppussing du skal utføre, trenger du ikke søke kommunen i forkant. Så lenge du ikke endrer utseende på huset ditt, kan du skifte utvendig kledning, taktekking og vinduer uten å søke.
For de fleste av oss er ikke oppussingen søknadspliktig. Bor du derimot i et gammelt hus eller i et vernet område, må du sjekke med kommunen om arbeidet du skal utføre er søknadspliktig. Til dette kan du finne nyttig informasjon og veiledning på nettsidene til direktoratet eller snakke med kommunen.
Bruk fagfolk
Å pusse opp er ressurskrevende. Det kan være dyrt, ta lang tid og er ofte forbundet med en betydelig miljøbelastning. Marton ønsker at boligeiere må bli mer bevisst skjulte skader og svakheter.
– Når vi kjøper ny bolig, ønsker vi gjerne å bytte kjøkken, bygge nytt bad, male og legge nytt gulv. Det som derimot er vanskeligere å vurdere, er oppussingsbehovet på det vi ikke ser med det blotte øyet. Skal du gjøre større endringer er det smart å kontakte fagfolk. De kan hjelpe deg med prioriteringer og kan se både gode kvaliteter, svakheter og skader du selv ikke har oppdaget.
Fra 1. januar 2022 kommer det nye regler for kjøp og salg av brukt bolig. Med disse endringene i avhendingsloven blir det enda viktigere å dokumentere at oppussing er foretatt av fagfolk. Husk derfor å be om dokumentasjon av arbeidet når du pusser opp, og legg inn dokumentasjonen i Boligmappa eller andre lignende digitale løsninger.
Smartereoppussing.no
Direktoratet for byggkvalitet har samlet gode oppussingsråd for boligeiere. Direktoratets oppussingsråd er i første omgang tilpasset småhus, slik som eneboliger, tomannsboliger og rekkehus.
Rådene er kvalitetssikret av SINTEF Community.
Les rådene her: dibk.no/smartere-oppussing/
Tekst: Direktoratet for Byggkvalitet